åbent brev til general Plummer

maj 6, 2007

Et nødblus for Radiomontagen

33 kulturpersonligheder har skrevet et åbent brev til DR’s generaldirektør, Kenneth Plummer. De opfordrer ham til at tænke sig om, fordi det vil være et journalistisk og kulturelt tab at lukke radiomontagen

OPRÅB af Nicolai Zwinge Lukningen af radioprogrammerne Dokumentarzonen og Ultralyd vil for evigt være et farvel til radiomontagen. Samtidig er det et tab; journalistisk, kunstnerisk og kulturelt. Det mener 33 kendte danskerne, der har skrevet et åbent brev til DR’s generaldirektør, Kenneth Plummer, i håb om, at han skal ændre planerne. Øverst på listen står filminstruktøren Ole Bornedal, der selv vandt radiodokumentarens fornemste pris i 1986 for montagen Knust kværg og kvæstet. Han siger: “DR-ledelsen kæmper en brav kamp for at redde et Titanic, der sejler med pumperne ude af drift. Men det er et ærgerligt sted at spare,” siger han og påpeger, at radiomontagen er et unikt medie. “Radiomontagen findes kun på DR. Hvis man sparer underholdning væk, er der altid andre, der er villige til at træde til. Men det her er et stykke kulturarv, der går tabt.” Bornedal sammenligner det med de huslige indkøb: Man kan spare på Brunelloen, men der er ikke mange, der ville drømme om at spare grøntsagerne til børnene væk.

Farvel til en udtryksform

Journalist Leif Davidsen forstår heller ikke beslutningen. “Hvordan kan mursten i Ørestaden være med til at slå en så fornem tradition ihjel. Det er en udtryksform, der forsvinder, og den kommer aldrig igen. Det svarer til, at et forlag sparer lyrikken væk.” Leif Davidsen mener på linje med andre kritikere, at det er en rugekasse for talenterne, der forsvinder. Han påpeger, at det er de små steder, der har rum til at udfordre og eksperimentere. Derfor skal man ikke måle Dokumentarzonen på sine 75.000 lyttere ugentligt. “I den målestok svarer det jo til at lukke Information. Hvorfor dropper DR ikke to royale brullypper i stedet?” spørger Leif Davidsen. Tania Ørum, lektor ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på Københavns Universitet mener, at to ting forsvinder: Uddannelse af radiofolk og talentudvikling. “Nu har videnskaben fået øjnene op for radiomontagen, og vi har et godt samarbejde med DR,” siger hun. – Tror du opråbet nytter? Tania Ørum: “Man skal da råbe op, det er så åbenlyst urimeligt.” Ole Bornedal: “Jeg tror ikke, det nytter. Men selvom vi alle ved, at Titanic skal gå ned, så er man jo nød til at sende et nødblus op. Det er lydbilleder fra Danmark, der forsvinder, så måske burde radiodokumentaren have støtte på linje med museerne. Måske burde man sætte radiomontagen på finansloven.”

Revurder beslutningen

Opråbet kommer fra vidt forskellige grene af kulturlivet. Tine Bryld, Ole Michelsen, Ib Michael og Herbert Pundik er blot nogle af de 33 navne. Brevet til Plummer slutter: “DR må revurdere beslutningen. Det opfordrer vi dig til at gå i spidsen for.” Information har kontaktet Kenneth Plummer for en kommentar til brevet. Han oplyser, at han ved redaktionens slutning endnu ikke havde læst brevet. izw@information.dk Lukningen af radiomontagens har affødt en underskriftindsamling på nettet. Indtil videre har 500 underskrifter. Se: www.ipetitions.com/petition/radiomontage/

Der kan brevet til Plummer kan også læses

BREVET:  

København 2. maj 2007.

Kære generaldirektør Kenneth Plummer Det er et stort chok for os, at spareplanen i DR betyder, at man ikke længere vil kunne lytte til nyproduceret Radiomontage og Radiodokumentar på P1 – eller på nogen andre danske radiostationer.

For kun 7 millioner kroner i besparelse nedlægges programmerne Ultralyd og DokumentarZonen og dermed de to store dybdegående og undersøgende genrer, radiodokumentaren og radiomontagen. Det er genrer, der ikke findes andre steder – og som på den måde vil blive tabt for evigt.

Lytterne vil komme til at gå glip af store radiooplevelser fremover – men det vil også være et stort kulturelt tab for Danmark, der mister en berømt, beundret og prisbelønnet radiotradition gennem årtier.

Radiodokumentaren har vundet Cavling-prisen og Kryger-prisen for sin dybdegående og dagsordensættende journalistik. Radiomontagen har i tre årtier været anerkendt som verdens bedste på de internationale festivaler.

Montagen er en kulturarv og har eksisteret som genre siden 1940’erne. Den har fungeret som tidsbillede af Danmark og givet indsigt i alle afkroge af det danske samfund. Også i de områder, hvor sårbare menneskers medvirken kræver flere års forberedelse, samspil og nænsomhed. Deres historier fremkalder drama og bliver til de smukkeste billeder i lytterens bevidsthed.

Programmerne koster relativt få penge at producere og fungerer samtidig som platform for løbende talentudvikling til gavn for både DR og dansk journalistik. Udsendelserne har alle et kvalitetsniveau, der gør, at de kan genhøres – og genudsendes – mange gange over tid, mens de fortæller Danmarks historie.

Det er en umådelig lille besparelse med et enormt tab, journalistisk,kunstnerisk og kulturelt. DR må revurdere beslutningen. Det opfordrer vi dig til at gå i spidsen for.

Med venlig hilsen,

Ole Bornedal
Tine Bryld
Eva Mulvad
Janus Billeskov Jansen
Henrik Saxgren
Mikael Bertelsen
Leif Davidsen
Johannes Riis
Ole Michelsen
Nina Malinovski
Ib Michael
Ib Bondebjerg
Herbert Pundik
Knud Vilby
Christian Braad Thomsen
Hans Edvard Nørregaard-Nielsen
Erling Jepsen
Morten Ramsland
Erik Meier Carlsen
Jon Bang Carlsen
Jørgen Flindt Pedersen
Peter Øvig Knudsen
Egon Clausen
Claes Kastholm Hansen
Vibeke Windeløw
Claus Clausen
Jon Stephensen
Søren Høy
Jacob Høgel
Jytte Rex
Ole Knudsen
Michael Klint
Tine Fischer

3 kommentarer to “åbent brev til general Plummer”

  1. Erica Pedersen Says:

    Jeg er enig i, at beslutningen bør revurderes. Det kulturelle tab er meget stort i forhold til den økonomiske besparelse.


  2. Det er klart at der er tale om en fejl.
    Jeg syntes derimod at man skulle sende flere.
    Nogen mennesker tænder altid for det samme program.
    Små korte dokumentar og sjove lydprogram ville være forfriskende
    når man går og høre dem p2 p4 o.s.v.

    Det undre mig hvorfor noget står på engelsk, er det ikke temmelig arrogant?

  3. Jørgen Jeppesen Says:

    Det kan man simpelthen ikke tillade sig, før man har afskaffet enhver omtale af sports”begivenheder”, samt nedlagt hele TVs underholdningsafdeling! Og jeg vil til min død stå fast på, at det ikke er MIN proportionssans, der er noget i vejen med!


Skriv en kommentar